Brabantia spaarblik

“Hoe houdt jij overzicht, inzicht & rust in je financiën?”

Een paar weken geleden plaatste ik een bericht op LindedIn met de vraag of iemand de “spaarblikken van Brabantia” nog kent of hier zelfs nog mee werkt…. Wat is hier enthousiast op gereageerd, dank jullie wel!

Meer dan 1.100 keer is dit bericht bekeken en binnen en buiten mijn netwerk om kwam grote herkenning en jeugdsentiment naar boven. Binnen families is er navraag gedaan of dit “stuk blik” nog ergens aanwezig was, maar tot nu toe helaas nog zonder resultaat…

Ontzettend bedankt voor alle moeite!!! Het had in eerste instantie niet eens de insteek om er één via dit bericht te vragen. Dit bericht plaatste ik in eerste instantie vanuit algemene interesse!
En door alle enthousiaste reacties kwam eigenlijk mijn verdere interesse om er één in eigen bezit te hebben en dit “brutaal” via deze online weg te vragen☺️.

Een mooie verhaal…
Ik kan uiteraard ook gewoon een dergelijk spaarblik via Marktplaats kopen, maar het leek mij juist leuk dat er misschien één via mijn netwerk naar boven zou komen. Dan heeft het ook gelijk een mooi verhaal! Maar de aanhouder wint…… toch???

Ik gaf aan dat ik enorm fan ben van deze vorm van je geldzaken beheren. Als Budgetcoach werk ik eigenlijk nog steeds met deze spaarmethode, maar dan meer uitgebreid en gedigitaliseerd.

Deze methode wil ik graag met jullie delen,
wellicht kun jij er ook je voordeel mee doen!

Het heet Profit First (van Mike Michalowicz & Femke Hogema).
Misschien heb je hier al weleens van gehoord, misschien ook niet…

De naam zegt het al “Pak eerst je winst”.

Profit First

Profit First:

“Binnen de Profit First methode is winst geen restje wat hopelijk aan het eind van het jaar overblijft. Winst neem je (als eerste) bij iedere betaling die je ontvangt”!

Het is een methode om als ondernemer te zorgen dat je vanaf de 1e dag dat je bestaat echt een winstgevend bedrijf hebt en vervolgens verder opbouwt!

Elke betaling die je ontvangt, verdeel je vervolgens in vooraf vastgestelde percentages over verschillende potjes (echte rekeningen).

Wat deze percentages precies zijn, ligt aan het type onderneming dat je hebt (rechtsvorm/omzet/ personeel) e.d.

 

Maar deze potjes/rekeningen zijn in ieder geval:
“Kosten”, “Belastingen”, “Salarissen” en natuurlijk “Winst”. Naar wens kun je deze potjes uitbreiden.

Nu is het ultieme doel natuurlijk een complete Profit First-levensstijl met financiële vrijheid.
Niet alleen binnen je onderneming, maar ook privé.

En nu hoor ik je denken:
“Je hebt het hierboven alleen over aspecten voor ondernemers… een eigen zaak… is deze methode dan alleen voor ondernemers?”

Nee, helemaal niet!!!


Deze Profit First methode kun je ook heel gemakkelijk toepassen
in jouw privé situatie.


Denk hierbij dan bijvoorbeeld aan potjes/rekeningen voor:
“Boodschappen”, “Vaste lasten”, “Belastingen”, “Eigen risico Zorgverzekering”, “Spaarrekening(en) voor kinderen”, “Onderhoud huis” en bijv. specifieke rekeningen voor Kleding en Auto.
Maar net wat er in jouw situatie van toepassing is of wat jij belangrijk vindt om te splitsen.

En bij schulden?
Wanneer je schulden hebt, kun je dit systeem juist ook goed gebruiken. Vul je verschillende potjes met geld, alleen verlaag het percentage gedurende de lopende schuldenlast. Hoe fijn is het dat wanneer straks je schulden zijn afbetaald, je ook direct gevulde spaarpotjes hebt!!!

Persoonlijk heb ik ook een rekening geopend voor een spaardoel waarvan ik denk dat ik het benodigde bedrag pas met minimaal 3 jaar zal bereiken… Juist door tussentijds te zien dat dit bedrag op deze rekening groeit, maakt me blij!!!  

Zijn de ABN AMRO/ASN/ING enz. enz. potjes dan niet handig als je met Profit First werkt?
Deze potjes zijn geen echte potjes. Het zijn namelijk geen bankrekeningen met een eigen rekeningnummer, maar het zijn ‘labels’ voor je geld. Je kunt wel degelijk je geld verdelen, maar als je rekeningen wilt betalen, moet het geld eerst weer terug naar de ‘hoofdrekening’. Voor een ‘light’ versie van Profit First kun je deze bankpotjes wel gebruiken, maar als je wilt profiteren van alle mogelijkheden en voordelen van Profit First, raad ik je aan om daadwerkelijk meerdere rekeningen te openen. Dit kan bijvoorbeeld bij KNAB of Bunq.


Uiteraard blijft het ieder zijn eigen keuze,
maar in mijn werk als Budgetcoach gebruik ik deze methode erg graag!!!


Budgetcoach Dordrecht
Wil je hier meer over weten, neem dan gerust contact op!!!

https://www.budgetbalanzes.nl/contact/

 

 

 

 

En wanneer je via onderstaande link, je rekening(en) opent, ontvang je het boek “Profit First” gratis: https://www.profitfirst.nl/boek/

Leave a Comment

Your email address will not be published.