Portemenee

Ondernemers en de BTW… het blijft altijd een dingetje en bij het doen van de kwartaal aangifte zie ik ondernemers vaak op het laatste moment nog van alles bij elkaar zoeken! Hoe zat het ook alweer…? Mocht ik dit nu wel of niet aftrekken en heb ik nu alles of vergeet ik toch nog een bonnetje?

Maar buiten bovenstaande, is er voor de afsluiting van 2018 iets wat je zeker als startende ondernemer niet moet vergeten! En vooral als je halverwege het jaar bent gestart, zeker de moeite waard om na te gaan…!

De “Kleineondernemersregeling”

De Kleineondernemersregeling (ook: kleine-ondernemersregeling of KOR) is een regeling waarbij een kleine onderneming in Nederland in aanmerking kan komen voor vermindering van het BTW bedrag dat afgedragen moet worden aan de Belastingdienst.

Wanneer kom ik in aanmerking?

Wanneer je als ondernemer minder dan € 1.883 aan BTW moet betalen in een jaar, dan kun je belastingvermindering krijgen. Je kunt dan gebruik maken van de Kleineondernemersregeling. Hoef je zelfs € 1.345 of minder aan BTW te betalen?
Dan hoef je helemaal geen BTW te betalen!!!

Let op: in beide gevallen dien je wel BTW-aangifte doen (tenzij je ontheffing van administratieve verplichtingen hebt).

Deze vermindering op de BTW aangifte, kun je op de volgende 2 manieren doen:

  1. Aan het eind van het jaar: je doet dan aangifte per jaar
  2. Tijdens het jaar: je doet dan aangifte per maand of kwartaalMaar hoe dien je dit nu te doen?

De BTW aangifte per jaar:

Aan het eind van het jaar trek je alle betaalde BTW af van de ontvangen BTW.
Dat totaal zou je dan moeten betalen als je de kleineondernemersregeling niet zou toepassen. Is dat bedrag zelfs minder dan € 1.883, maar meer dan € 1.345? Dan bereken je de vermindering waar je recht op hebt. Die trek je af van het subtotaal. Het bedrag dat overblijft, betaal je dan aan de Belastingdienst.

Je  vult al deze bedragen in bij rubriek 5 ‘Voorbelasting, Kleineondernemersregeling en Schatting’ van de Aangifte Omzetbelasting. Weet je niet wat ik bedoel met rubriek 5? Lees dan binnenkort mijn blog “Je omzetbelasting in 5 minuten indienen”.

Is het subtotaal € 1.345 of minder? Dan betaal je zelfs helemaal niets!

Heb je deze Kleineondernemersregeling nu niet toegepast, maar had je hier wel recht op? Dien dan een “Suppletie omzetbelasting” in! Het woord “Suppletie” betekent “aanvulling”. Een BTW-Suppletie is simpelweg gezegd “een aanvulling op de aangifte BTW”. Het kan tenslotte gebeuren dat je over een bepaald tijdvak te veel of juist te weinig omzetbelasting hebt betaald. Dit corrigeer je dan via het formulier “Suppletie Omzetbelasting” van de Belastingdienst.

Wil je hier meer over weten? Lees dan binnenkort mijn blog “Foutje in de BTW aangifte: wat nu?”.

De BTW aangifte per maand of kwartaal

Als je de aangifte per maand of per kwartaal doet, mag je de vermindering ook per jaar toepassen. De totale vermindering voor een jaar vul je dan in de laatste aangifte van dat jaar in.

Toch eerder al verrekenen?

Wil je de vermindering toch al eerder verrekenen? Dat kan. Je kunt dan per maand of per kwartaal in je aangifte een voorlopige vermindering invullen.

Na afloop van het jaar verreken je de voorlopige verminderingen met de definitieve vermindering. Je mag de voorlopige vermindering natuurlijk alleen schatten als je verwacht dat je minder dan € 1.883 aan BTW dient te betalen.

In de tabel hieronder zie je welk bedrag je maximaal mag toepassen:

En vergeet onderstaande niet!!!

Als je aangifte gaat doen voor de Inkomstenbelasting, dan moet je het bedrag van de vermindering bij je winst optellen.

Heb je veel gehad aan dit artikel en vind je het leuk om vaker over dergelijke zaken tips te krijgen?

Of heb je wellicht nog vragen over dit artikel of gerelateerde onderwerpen? Laat dan hieronder een reactie achter of stuur een bericht naar info@budgetbalanzes.nl  

Ik hoor graag van je! 

En vergeet mij ook niet te volgen op Facebook en LinkedIn:

Leave a Comment

Your email address will not be published.