Boekhouder, accountant of zelf doen_ (1)

“Ken jij nog een goede boekhouder of accountant?”

Een vraag die ik geregeld krijg van mijn klanten! Wanneer ik dan vraag welke van de twee ze zoeken, reageren ze schouderophalend: “Gewoon iemand die mijn administratie en aangiftes kan doen”.

Want het is een klus waar veel ondernemers tegenaan hikken: de administratie!
En juist in het begin heb je vaak weinig budget om een boekhouder of accountant het werk te laten doen. Of je het nu zelf gaat doen of gaat uitbesteden: doe dit in ieder geval onderbouwd en weet dat welke keuze je ook maakt, dit bepaalde consequenties heeft.

Hieronder wil ik je door middel van een schematisch overzicht, een stapje verder helpen om hierin een onderbouwde keuze te kunnen maken!


Is een accountant verplicht?

Alle rechtspersonen in Nederland (denk aan BV’s, NV’s, coöperaties en dergelijke) zijn gehouden aan de bepalingen in Titel 9 van Boek 2 van het Burgerlijk Wetboek.

Hier staan bepalingen op welke wijze een jaarrekening dient te worden opgemaakt door het bestuur of directie. Een accountant voert een accountantscontrole uit om zekerheid te verschaffen over de getrouwheid van de jaarrekening. Zogenaamde kleine rechtspersonen zijn vrijgesteld van deze accountantscontrole.

Er is sprake van een wettelijke controle als een rechtspersoon voldoet aan minimaal twee van de volgende drie kengetallen voor twee opeenvolgende jaren:
Heb jij:

  • Omzet hoger dan € 80 miljoen?
  • Activa hoger dan € 4 miljoen?
  • Meer dan 50 werknemers?

Wanneer jij deze kengetallen niet haalt, dan val jij in de categorie “kleine ondernemer” en ben je niet verplicht je werkzaamheden door een accountant te laten verrichten. Vanuit financieel oogpunt een positief punt.

Online boekhouden

En dan is er natuurlijk nog een grote opkomst in het Online boekhouden. Persoonlijk ben ik hier een groot voorstander van. Het geeft je als ondernemer meer inzicht in je cijfers en je kunt op deze manier vaak zelf de verschillende aangiftes uitvoeren. Vooral als kleinere ondernemer heel fijn!

Een online boekhoudprogramma kost gemiddeld € 15 per maand, daarmee bespaar je dus flink op de kosten van een boekhouder.

E-boekhouden, Moneybird, Jortt zijn voorbeelden van Online boekhoudpakketten die gemiddeld € 180,- per jaar kosten. En bij E-boekhouden zijn zelfs de eerste 15 maanden helemaal gratis.

Tel daar een eventuele uitbesteding of training van de Aangifte Inkomstenbelasting van
€ 200,00 bij, dan zit je nog onder de € 400,00.

Een flinke geldbesparing en een mogelijkheid waarbij je gewoonweg zelf veel meer inzicht krijgt. Qua tijd kost het niet eens zo heel veel extra, want in een dergelijk programma zitten namelijk vaak complete overzichten verwerkt voor je BTW aangifte en Aangifte Inkomstenbelasting. Die kun je zo overnemen!!!

Gemiddelde kosten Accountant per jaar: € 1.800

Gemiddelde kosten Boekhouder per jaar: € 900,-

Gemiddelde kosten Online boekhoudprogramma per jaar: € 180,-

Leave a Comment

Your email address will not be published.